Nama-Nama Bahagian Daging Lembu Dalam Bahasa Melayu/Indonesia

OLEH: Abu Amru Radzi Othman


Sempat mencari nama pada bahagian-bahagian daging lembu menurut bahasa kita lalu terjumpa sekitar 15 nama seperti di bawah:

(1) Daging Khas / Lulur 

(2) Daging Khas Luar 

(3) Daging Khas Dalam / Batang Pinang

(4) Daging Gandik

(5) Daging Rusuk / Iga

(6) Daging Tanjung

(7) Daging Punggung

(8) Daging Lambung  / Perut / Samcan

(9) Daging Dada / Sandung Lamur

(10) Daging Betis / Sengkel

(11) Daging Pundak / Punuk

(12) Daging Bahu

(13) Daging Leher

(14) Daging Paha / Sampil / Paha

(15) Daging Berteduh


Mungkin nama-nama bahagian tersebut adalah:

(1) Short loin

(2) Sirloin

(3) Tenderloin 

(4) Topside  / Silver Side

(5) Rib

(6) Rump

(7) Round

(8) Flank

(9) Brisket 

(10) Shank

(11) Bahagian atas Chuck

(12) Chuck

(13) Neck

(15) Daging tebal berada di kaki depan

Andainya ada kesalahan atau ada tambahan lagi, harap dapatlah berbagi ilmu.



[Legasi Pemikir - LEKIR]


Comments