Kepentingan Serat Kepada Kesihatan

 OLEH: Dr Norman Mohd Norawi

Kita selalu melihat kempen promosi kesihatan yang menggalakkan pemakanan yang tinggi serat. Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa serat atau fiber adalah bahan yang amat penting kepada kesihatan. Banyak makanan yang dijual sebagai makanan kesihatan sekarang melabelkan makanan tersebut sebagai tinggi serat. Kita selalunya agak keliru tentang fakta ini kerana pemahaman kita tentang kelebihan serat kepada kesihatan masih terbatas. 

Sebenarnya, terdapat banyak kajian yang menunjukkan kelebihan pengambilan serat yang secukupnya setiap hari mampu mencegah pelbagai jenis penyakit kronik. 

Serat sebenarnya adalah bahan karbohidrat iaitu selulos yang terdapat dalam tumbuhan yang biasanya tidak boleh dihadamkan oleh sistem penghadaman kita dan akan dikeluarkan semula didalam najis kita. Ia terbahagi kepada jenis boleh larut dan tak boleh larut. Serat yang tidak larut boleh kita lihat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan dan jenis serat boleh larut adalah seperti pektin, inulin dan beta glukan. 

Makanan yang tinggi dengan serat adalah seperti beras perang, tepung gandum serat penuh (wholegrain), oat, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan. 

Kajian mencadangkan pengambilan serat sekurang-kurangnya 30 hingga 32 gram setiap hari cukup untuk memberikan faedah kesihatan dengan mengurangan risiko penyakit seperti diabetes jenis 2, sakit jantung koronari, darah tinggi, strok dan kanser.  

Kajian menunjukkan pengambilan serat yang secukupnya akan membantu mengawal paras kolesterol, menurunkan tekanan darah tinggi, mengawal paras glukosa darah, meningkatkan sensitiviti insulin kepada sel-sel tubuh dan mengurangkan masalah keradangan mikro yang menyebabkan masalah pengerasan saluran darah atau atherosklerosis. 

Kajian menunjukkan pengambilan serat yang tinggi membantu melawaskan kita membuang air besar dan mencegah masalah sembelit. Ini adalah kerana serat meningkatkan kadar pergerakan usus dan melancarkan sistem penghadaman makanan dalam usus. 

Kajian juga menunjukkan pengambilan serat yang tinggi mencegah penyakit buasir dan juga kanser usus yang berpunca daripada masalah sembelit yang kronik. Pengambilan serat yang tinggi dalam pemakanan juga membantu mengawal berat badan dan mengurangkan masalah obesiti. 

Kajian juga menunjukkan makanan karbohidrat yang berserat tinggi juga mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah dan ia akan membantu mengawal paras glukosa darah dengan lebih baik disamping mengurangkan kolesterol yang tinggi. 

Dalam satu kajian meta analisa  yang djalankan di Eropah dan Amerika Utara yang melibatkan sejuta orang peserta kajian menunjukkan penurunan risiko kematian akibat penyakit kronik sebanyak 10 peratus dengan setiap peningkatan 10 gram serat setiap hari.   

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan pada tahun 2013 melaporkan setiap tujuh gram lebihan serat yang dimakan setiap hari akan menurunkan risiko penyakit strok sebanyak tujuh peratus. Jumlah tujuh gram serat ini adalah sejumlah seperti pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan sebanyak dua hidangan tambahan setiap hari. 

Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan dalam tahun 2014 pula menunjukkan pengambilan tambahan 10 gram serat boleh larut berkaitan dengan pengurangan risiko 15 peratus kematian akibat penyakit-penyakit kronik secara umum. 

Kajian juga menunjukkan seseorang yang mengambil serat paling tinggi mengurangkan risiko 25 peratus kematian akibat penyakit kronik seperti sakit jantung, kanser dan strok untuk sepuluh tahun mendatang berbanding dengan seseorang yang sangat kurang mengambil serat dalam pemakanan seharian mereka. 

Serat juga adalah penting untuk kesihatan kerana ia menjadi sebagai makanan utama kepada bakteria baik atau PREBIOTIK didalam usus kita. Kuman baik probiotik membantu meningkatkan imuniti atau sistem pertahanan antibodi tubuh kita. Oleh kerana itu, secara tidak lansung serat amat membantu dalam mengekalkan tahap imuniti tubuh yang terbaik. Kadar pengambilan serat sebanyak 30 gram sehari cukup untuk membekalkan makanan kepada bakteria baik dalam usus dan membantu perkembangan biak bakteria didalam usus kita.

Masyarakat kita sekarang amat rendah pengambilan serat mereka dalam pemakanan seharian mereka kerana pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang amat rendah. Kita selalunya lebihkan pemakanan karbohidrat rendah serat seperti nasi putih, roti putih dan makanan proses yang berasaskan tepung gandum putih yang amat rendah seratnya. 

Kajian yang dibuat di Harvard University menunjukkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang cukup dalam hidangan kita adalah sebanyak 50% daripada jumlah makanan dalam pinggan kita setiap hidangan yang kita makan setiap hari. 

Kita perlu banyak mengambil makanan yang tinggi serat setiap hari dengan cara makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran disamping pengambilan makanan tinggi serat seperti beras perang, roti gandum berserat penuh, oat dan sebagainya. Makanan tinggi serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran juga mengandungi pelbagai khasiat lain seperti vitamin, mineral, anti oksidan dan enzim yang amat baik untuk kesihatan. 

Terdapat beribu-ribu kajian menunjukkan kelebihan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran mengekalkan kesihatan dengan lebih baik dan mencegah pelbagai penyakit kronik dan diantara punca utama kelebihan ini adalah kerana kandungan seratnya yang sangat tinggi.



[Legasi Pemikir - LEKIR]


Comments