Manfaat Madu Tualang Raw Berbanding Madu Biasa

 OLEH: Muhd Faiz Sazali

#1 Kandungan antioksida yang baik 

Madu mentah (raw) mengandungi antioksida yang disebut sebatian fenolik. Sebatian ini dapat bermanfaat untuk kesihatan kardiovaskular. Selain itu, penelitian yang dikutip Healthline.com juga menunjukkan bahawa polifenol dalam madu dapat mencegah penyakit jantung. Antioksidan juga dapat melindungi tubuh dari kerosakan sel akibat radikal bebas yang masuk ke dalam tubuh. Radikal bebas dapat mencetus proses penuaan dan berisiko meningkatkan terkena penyakit kronik seperti kanser dan sakit jantung.


#2 Sebagai anti bakteria dan anti kulat

Manfaat madu raw lainnya adalah untuk membunuh bakteria dan kulat yang tidak diinginkan. Selain itu, madu raw juga mengandung hidrogen peroksida dan antiseptik. Keberkesanan madu sebagai anti bakteria dan anti kulat tersebut tergantung pada jenis madu itu sendiri.

Oleh itu kita tidak akan ketemu madu raw yang diserang kulat malah bakteria sukar untuk hidup di dalam madu raw melainkan ianya telah melalui proses seperti pemanasan dan sebagainya.


#3 Menjauhkan jangkitan

Madu mentah mengandung bee pollen yang memiliki manfaat untuk menjauhkan jangkitan, melegakan alahan, dan meningkatkan kekebalan tubuh. Sebuah penelitian yang ditemukan pada tahun 2013 menemukan bahawa mengonsumsi madu dalam dos tinggi dapat memberikan perubahan pada gejala alergi lebih dari 8 minggu. Peneliti juga mengamati bahawa madu juga boleh mengurangi gejala alahan rhinitis (peradangan pada rongga hidung) yang dapat menyebabkan gatal, mata berair, dan bersin. Anda boleh mengonsumsi madu raw sekitar satu sudu makan.


#4 Sumber tenaga semulajadi

Madu raw mengandung gula semulajadi sekitar 80% iaitu 18% air serta 2% protein dan belum lagi ditambah mineral dan vitamin. Madu juga merupakan pengambilan tenaga yang mudah diserap dan tidak hairanlah ketika anda merasa lemah, mengonsumsi madu dapat membuat anda kembali bertenaga. Penelitian di University of Memphis Exercise and Sports Nutrition Laboratory menunjukkan bahawa madu menjadi salah satu karbohidrat yang baik dikonsumsi sebelum melakukan sukan. Anda dapat menjadikan madu raw sebagai makanan ringan sebelum sukan dan makanan sehabis sukan.


#5 Membantu untuk tidur

Percaya atau tidak, madu raw mampu membantu anda mengatasi gangguan tidur. Mengonsumsinya dapat membantu melepaskan hormon melatonin pada otak dengan cara meningkatkan lonjakan kecil pada kadar insulin. Hal ini dapat menstimulasi tryptophan pada otak, lalu diubah menjadi hormon serotonin, tahap akhir diubah menjadi melatonin. Fungsi dari hormon melatonin ini adalah untuk mengatur tidur.



#6 Mengendalikan berat badan yang sihat

Penelitian yang dikutip oleh draxe.com menunjukkan bahawa ada keterkaitan antara mengonsumsi madu dengan berkurangnnya berat badan. Penelitian di San Diego State University menemukan bahawa mengganti gula dengan madu dapat membantu mencegah tambahan berat badan dan menurunkan paras gula darah dalam tubuh. Kalori yang terdapat dalam madu memang tinggi dibanding gula namun madu semulajadi tidak mengalami proses pengolahan, tidak ditambahkan gula lagi serta dapat mengaktifkan hormon yang menekan nafsu makan.

Hasil penelitian yang dilakukan oleh University of Wyoming, yang melibatkan 14 perempuan non-obesiti menunjukkan bahawa mengonsumsi madu dapat melindungi dari obesiti. Namun, itu semua kembali lagi pada pola makan anda seharian.


#7 Meringankan sakit tekak

Manfaat madu raw untuk sakit tekak sudah lama terbukti. Ketika Anda terkena flu dan batuk, ketika sakit tekak, cubalah satu atau dua sudu makan madu. Anda juga boleh mencampurkannya dengan lemon atau teh hangat. Peneliti mengungkapkan bahawa madu sama efektifnya dengan dekstrometorfan – bahan ubat batuk umum.


[Legasi Pemikir - LEKIR]




Comments